A Deputaci贸n convertir谩 a estaci贸n de Paderne nun centro de transformaci贸n de produtos do sector primario

Reunion de Manuel Baltar e Emma Gonzalez

Manuel Baltar resalta o potencial deste proxecto, liderado polo Inorde, para "transformar a econom铆a produtiva da provincia" dende unha 贸ptica innovadora e sostible, encaix谩ndose na estratexia de captaci贸n de fondos europeos da Deputaci贸n de Ourense

A xerente do Inorde, Emma Gonz谩lez, destaca o obxectivo da loita contra a despoboaci贸n a trav茅s de iniciativas que buscan a dinamizaci贸n do rural apoi谩ndose na "reagrarizaci贸n e a posta en valor dos produtos locais"

A Deputaci贸n achegar谩 preto de 250.000 euros para a primeira fase deste proxecto, que pretende erixirse coma unha ferramenta de cambio para os pequenos produtores e emprendedores do rural, identificando novos cultivos e actividades econ贸micas dentro do circu铆to curto de comercializaci贸n

Ourense, 1 de abril de 2022.- O presidente da Deputaci贸n, Manuel Baltar, mantivo un encontro de traballo coa xerente do Inorde, Emma Gonz谩lez, no que abordaron diferentes iniciativas que prepara este organismo dependente da instituci贸n provincial. Unha das acci贸ns analizadas e que asumir谩 a Deputaci贸n, a trav茅s do Inorde, ser谩 impulsar a conversi贸n da vella estaci贸n de tren de Canto帽a, en Paderne de Allariz, nun centro de transformaci贸n de produtos do sector primario.

A iniciativa do Inorde aspira a ser unha ferramenta de innovaci贸n para os pequenos produtores e emprendedores do rural ourens谩n, fomentando o desenvolvemento socioecon贸mico da provincia en base a produci贸n de elevado valor engadido para circu铆tos comerciais de proximidade, permitindo identificar novas actividades econ贸micas e potenciar novos cultivos. Todo dentro da estratexia de captaci贸n de fondos europeos marcada pola Deputaci贸n de Ourense para transformar a provincia e combater o reto demogr谩fico, dende un enfoque sostible e innovador, compatible coa paisaxe e o respecto pola biodiversidade.

Manuel Baltar destacou o traballo realizado por Rosendo Fern谩ndez e Emma Gonz谩lez no Inorde, con iniciativas coma esta, que "interpretan perfectamente a filosof铆a deste organismo actuando nun piar estrat茅xico para n贸s, como 茅 o sector primario. Este proxecto aspira a converter a estaci贸n de tren -mantida polo Inorde dentro do convenio con ADIF- nunha planta de procesado dos nosos produtos, dentro dunha acci贸n transformadora da econom铆a produtiva da provincia".

A xerente do Inorde reforza o potencial transformador deste proxecto dentro do sector primario ourens谩n, unha li帽a de traballo vital contra a despoboaci贸n: "Esta 茅 unha das prioridades marcadas pola Deputaci贸n no d铆a a d铆a do Inorde. E este proxecto 茅 unha actuaci贸n transformadora que pode contribu铆r 谩 reagrarizaci贸n e a posta en valor dos nosos produtos locais". Emma Gonz谩lez lembra que a actual crise agroalimentaria derivada da guerra en Ucra铆na volve a po帽er en evidencia a necesidade de seguir potenciando o sector primario: "Estas actuaci贸ns son m谩is necesarias que nunca para apoiar os emprendedores".

As li帽as fundamentais do proxecto

Este proxecto nace para dar soporte aos produtores do rural ourens谩n, convert茅ndose nun soporte de innovaci贸n que abarca dende o impulso de novos produtos hort铆colas e frut铆colas a fomentar a biodiversidade e a recuperaci贸n e rexeneraci贸n do solo. O primeiro paso, cunha achega de preto de 250.000 euros da Deputaci贸n, pasa por rehabilitar a vella estaci贸n de tren e recuperar terras para o cultivo que a instituci贸n provincial ten na Finca de Antela, en Sandi谩s, na que se desenrolar谩 no futuro un programa de apoio a emprendedores, optando por cultivos que dinamicen a biodiversidade da terra.

Esta fase ant贸llase clave para acelerar o proxecto e captar fondos comunitarios, ga帽ando m煤sculo para as seguintes etapas dunha iniciativa que abarcar谩, entre outras cousas, o equipamento da infraestrutura, de 370 metros cadrados.

O proxecto liderado polo Inorde identificar谩 necesidades, produtos e li帽as de produci贸n que se poden levar ao centro, co obxectivo de que os pequenos produtores e emprendedores do rural, cunha formaci贸n espec铆fica, poidan desenrolar a s煤a actividade transformadora en produtos de horta, froitas, verduras, cereais ou mel para comercializar, distribu铆r e promocionar o produto final no circu铆to corto de comercializaci贸n apostando pola identidade propia de Ourense baixo unha marca local e orient谩ndose tam茅n cara os establecementos hostaleiros, servizos tur铆sticos ou comedores escolares de proximidade que poidan mercar estes produtos.

Sinerx铆as do proxecto

A viabilidade do proxecto apoiase nas li帽as de colaboraci贸n e cooperaci贸n abertas pola Deputaci贸n de Ourense con entidades como a Universidade de Vigo; asociaci贸ns de produtores e empresarios e o co帽ecemento adquirido a trav茅s dos an谩lises do Observatorio Econ贸mico Ourens谩n. E ser谩 clave a ampla experiencia adquirida polo persoal do Inorde no Centro Agrogandeiro de Xinzo, no que fai unha labor moi estreita de acompa帽amento aos produtores.

O Centro Agrogandeiro incl煤ese neste ambicioso proxecto, que aposta pola identificaci贸n e impulso de produtores nun proceso integral, vinculado 谩 transformaci贸n e e 谩 distribuci贸n e comercializaci贸n. Todo na aposta por dotar de m谩is valor ao produto dende un prisma colaborativo e circular, axudando aos produtores e relanzando a s煤a competitividade.