A Deputaci贸n lidera unha candidatura para potenciar a competitividade do sector enogastrotur铆stico ourens谩n a trav茅s dos fondos Next Generation

Manuel Baltar e Emma Gonzalez

Dende unha perspectiva integral da provincia, o plan presentado abarca 20 actuaci贸ns por un valor global de 4,4 mill贸ns de euros co obxectivo da transformaci贸n competitiva deste sector, diferencial para Ourense

O "Plan de Sostenibilidade Enogastron贸mico da Provincia de Ourense - EnOUturismo" incl煤e m谩is dun mill贸n de euros en li帽as de axuda directas ao sector privado

Manuel Baltar resalta a importancia dun proxecto dese帽ado para beneficiar "a todas as empresas e persoas que traballan neste sector na provincia". O presidente da Deputaci贸n aplaude o traballo realizado para captar fondos e "desenvolver pol铆ticas integradas no noso plan de mandato"

Pret茅ndese avanzar no potencial enogastrotur铆stico de Ourense para situalo como un gran motor de emprego no rural, buscando conexi贸ns entre o sector gandeiro, agr铆cola e o tur铆stico

O plan permitir铆a crear un produto tur铆stico consolidado dende unha perspectiva sostible e combinable cos outros grandes recursos end贸xenos da provincia: o termalismo -que xa acadou o seu Plan de Sostenibilidade Tur铆stica en Destino, liderado pola Deputaci贸n-, o patrimonio e a natureza

Ourense, 21 de maio de 2022.- A Deputaci贸n de Ourense presentou 谩 convocatoria extraordinaria dos Planes de Sostenibilidade Tur铆stica en Destino (PSTD), dentro da secci贸n do Plan Nacional de Enogastronom铆a -financiada con fondos Next Generation-, un proxecto titulado "Plan de Sostenibilidade Enogastron贸mico da Provincia de Ourense - EnOUturismo".

Este plan, por valor de 4.431.081 de euros, contempla 20 actuaci贸ns distribu铆das en catro eixes program谩ticos: transici贸n verde e sostible; mellora da eficiencia enerx茅tica; transici贸n dixital e competitividade. O obxectivo desta candidatura, estruturada a trav茅s do Inorde, 茅 liderar, dende unha visi贸n integral de provincia, a transformaci贸n competitiva do sector enogastrotur铆stico.

O presidente da Deputaci贸n Manuel Baltar, resalta a concepci贸n integral deste proxecto: "Contempla a toda a provincia, beneficiando a todas as empresas e persoas que traballan en Ourense no enogastroturismo para potenciar un sector clave para o futuro da nosa econom铆a".

Baltar resalta o traballo realizado para confeccionar este plan: "A Deputaci贸n est谩 traballando para conseguir fondos e desenvolver pol铆ticas integradas no noso plan de mandato. Traballando e elaborando proxectos como este, liderado pola xerente do Inorde, Emma Gonz谩lez".

Cuantificado en 4,4 mill贸ns de euros, lembra o presidente do goberno provincial que a s煤a obtenci贸n supor铆a contar cun novo Plan de Sostenibilidade Tur铆stica en Destino: "A Ourense xa lle concederon o da Ribeira Sacra e o de Turismo Termal -este 煤ltimo, liderado pola Deputaci贸n-. Agora, o Plan EnOUturismo pres茅ntase para competir con outros de toda Espa帽a e acadar estes fondos. Sen d煤bida, os intereses de Ourense est谩n ben representados e esperemos que dende o Goberno volvan a ter en conta a petici贸n desta provincia".

O segundo gran factor diferencial da estratexia tur铆stica de Ourense e un motor de emprego no rural

Como se resalta dende a redacci贸n do programa do "Plan de Sostenibilidade Enogastron贸mico da Provincia de Ourense", a estratexia tur铆stica de Ourense -presentada a finais do ano pasado- pivota en catro recursos fundamentais: o termalismo -do que xa se obtivo o correspondente PSTD-; a natureza e o patrimonio -com煤ns a moitos territorios-; e, como segundo gran factor diferencial de Ourense, o potencial enotur铆stico.

Este potencial est谩 apoiado nas catro Denominaci贸ns de Orixe e cinco Indicaci贸ns Xeogr谩ficas Protexidas con sede en Ourense, ademais de moitos outros recursos gastron贸micos que poden converterse nun produto tur铆stico. Agora, apoiados nas posibilidades dos fondos Next Generation o obxectivo 茅 impulsar a creaci贸n de emprego no rural e, polo tanto, afrontar o reto demogr谩fico, buscando unha conexi贸n entre o sector gandeiro, agr铆cola e tur铆stico.

M谩is dun mill贸n de euros en li帽as de axuda directas ao sector privado

As actuaci贸ns do Plan EnOUturismo est谩n orientadas a fomentar esta transformaci贸n competitiva, contemplando m谩is dun mill贸n de euros en li帽as de axuda que ir铆an directamente ao sector privado, 谩s empresas, para adaptar a s煤a oferta ou infraestrutura dun xeito que lles permita crear experiencias tur铆sticas e, ou, completar a actividade tanto de adegas como de outras explotaci贸ns agr铆colas ou gandeiras coa recepci贸n de visitantes.

Tam茅n se prev茅 unha li帽a de axuda 谩 transici贸n enerx茅tica, as铆 como formaci贸n espec铆fica para impulsar o enoturismo en concreto e o agroturismo en xeral.

Outros dos obxectivos espec铆ficos do proxecto est谩n encami帽ados a abordar necesidades da provincia como destino tur铆stico. Estes desaf铆os son a mobilidade sostible combinada coa gran oportunidade da chegada da Alta Velocidade, que permite redistribu铆r os fluxos tur铆sticos 谩s comarcas enotur铆sticas; e abordar o d茅ficit de prazas de aloxamento en puntos de alto potencial e recursos de gran interese pero carentes de oferta de hospedaxe en modalidade "eco-aloxamento".

Un produto tur铆stico consolidado e impulsar a creaci贸n dun circu铆to de comercializaci贸n de produtos de quil贸metro 0

A obtenci贸n deste Plan, analizan dende o Inorde, permitir铆a avanzar no desenrolo do potencial enogastrotur铆stico que ten o territorio e pasar a crear un produto tur铆stico consolidado, que encaixa perfectamente coa sostenibilidade e cun turista que aprecia o valora os recursos end贸xenos, a conexi贸n coa poboaci贸n local e cos produtores e que tam茅n pode ser combinable con termalismo, patrimonio e natureza, os outros grandes recursos da provincia.

Ademais, esta actuaci贸n contempla a creaci贸n de circu铆to de comercializaci贸n de produtos de quil贸metro cero, a trav茅s do canal Horeca e establecementos tur铆sticos para fomentar a presenza de produtos de pequenos produtores de calidade baixo a marca "Ourense Enogastron贸mica", unha das catro marcas que forman parte de "Ourense Xenu铆na".